برای کشت و پرورش محصولات کشاورزی با کیفیت، عواملی همچون خاک حاصلخیر، آب کافی، نور خورشید، مواد مغذی و… همگی در رشد محصول تاثیر گذار هستند. برای مراقبت از محصولات در صنعت کشاورزی، از سموم کشاورزی برای کنترل حشرات، بیماریها و علفهای هرز استفاده میشود. سمپاشی یک گزینه بسیار مقرون به صرفه برای جلوگیری از از دست دادن محصولات کشاورزی میباشد. مهمترین هدف درسمپاشی توزیع یکنواخت مواد شیمیایی و سموم بر روی مزرعه و محصولات کشاورزی است.
روش های سنتی سمپاشی:
سمپاشی دستی: با استفاده از سمپاش دستی، فرد می تواند به آرامی در میان محصولات حرکت کند بدون اینکه آسیبی به محصول وارد شود. سمپاشی دستی با استفاده از انواع سمپاش معمولی، موتوری و شارژی قابل انجام است. از معایب سمپاشی به روش دستی این است که دقت و سرعت بسیار پایین بوده و مقرون به صرف محسوب نمی شود. از طرفی هم سلامتی کشاورز نیز به خطر می افتد.
سمپاشی با تراکتور: در این روش می توان از هر تراکتوری استفاده کرد. سرعت سمپاشی در این روش به مراتب از روش سمپاشی دستی بیشتر بوده و میزان نفوذ سم در این روش نیز از روش دستی بهتر می باشد. با استفاده از این روش معمولا آسیب های جبران ناپذیری به مزرعه و محصول وارد می شود. با روش نمی توان به بطور صد در صد از آسیب به مزارع همجوار جلوگیری کرد. در این روش نیز جان کشاورز در خطر بوده و تماس مستقیم با سموم وجود دارد. مقدار زیادی سم هدر می رود که باعث ضرر و زیان به کشاورز می شود.
معایب روش های سنتی سمپاشی:
عدم پاشش یکنواخت سم بر روی محصول: یکی از اصلی ترین خسارات سمپاشی به روش سنتی، عدم پاشش یکنواخت سم بر روی محصول است. گاهی اوقات قطرات سم بسیار درشت بوده و گاهی اوقات ممکن است قطرات بسیار ریزی به یک محصول برسد. در هر دو صورت تاثیر گذاری سم مناسب نبوده و کشاورز به هدف اصلی خود از سمپاشی نخواهد رسید. حالت ایده آل زمانی است که سمپاشی به صورت یکنواخت انجام شود و همه برگ های گیاهان به یک اندازه سم دریافت کنند. البته این مقدار باید به اندازه کافی بوده و کم یا زیاد نباشد.
اسراف در مصرف سم: روش های سنتی معمولا کنترل دقیقی بر روی میزان سم خروجی نداشته و این موضوع باعث می شود تا مقدار سمی که بر روی مزارع پاشیده می شود، بیش از مقدار مورد نیاز باشد. این موضوع باعث می شود سمپاشی مزارع هزینه های اضافی به همراه داشته باشد و در صورتی که قیمت محصول در بازار مناسب نباشد، کشاورز با ضرر و زیان بیشتری مواجه می شود.
سرعت پایین سمپاشی مزارع: معمولا زمانی که سمپاشی با تراکتور و یا توسط کارگر انجام می شود، نمی توان در طول روز زمین های بسیار زیادی را سمپاشی کرد. این موضوع برای افرادی که سطح زیر کشت بسیار زیادی داشته، مشکل ساز شده و باعث افزایش هزینه های سمپاشی نیز می شود. از طرفی ممکن است زمین هایی که دیر تر مورد سمپاشی قرار می گیرند، با آفات بیشتری روبرو شده و نیاز به سمپاشی بیشتری برای رفع آفت داشته باشند. این موضوع نیز بر روی هزینه های کشاورز اضافه شده و علاوه بر هزینه های بسیار بالای کارگر، ممکن است به سم بیشتری نیز برای سمپاشی مزارع نیاز باشد. پس سمپاشی سنتی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده و اغلب کشاورزان به این موضوع پی برده اند.
تخریب محصولات کشاورزی: یکی دیگر از خسارات سمپاشی سنتی، تخریب مزارع گندم و یا سایر مزارع می باشد. معمولا ورود کارگر و تراکتور به زمین باعث خوابیدگی و یا شکستگی ساقه های گندم یا سایر محصولات کشاورزی می شود. این موضوع باعث می شود تا در هنگام برداشت تناژ کمتر شود. بدین ترتیب روشی برای سمپاشی مناسب تر است که نیازی به ورود کارگر و ماشین آلات مختلف از جمله تراکتور به زمین کشاورزی وجود نداشته باشد. معمولا روش های مدرن می توانند تا حدود زیادی این ضعف را برطرف کنند.
مصرف زیاد آب: با توجه به خشکسالی های اخیردر برخی از شهرها، مصرف بیش از حد آب برای سمپاشی می تواند آسیب های جدی به محیط زیست وارد نماید. بدین ترتیب کشاورزان باید روش هایی را برای سمپاشی انتخاب کنند که بتوان بدون مصرف زیاد آب، سمپاشی را انجام داد. هر چه تجهیزات مدرن و به روز تر باشند، معمولا هدر رفتن آب و سم کمتر می شود.
روش های مدرن سمپاشی:
پهپاد:
سمپاشی با پهپاد را می توان یکی از روش های مدرن سمپاشی دانست که روشی بسیار مناسب و ایده آل برای جایگزین شدن سمپاشی سنتی به شمار می رود. سمپاشی با پهپاد این قابلیت را دارد که همه ضعف ها و محدودیت های سمپاشی مزارع به روش سنتی را پوشش بدهد. بدین ترتیب معمولا کشاورزانی که از خدمات سمپاشی با پهپاد استفاده کرده اند، رضایت بسیار بیشتری نسبت به استفاده از روش های سنتی سمپاشی دارند. در این روش از تخریب محصولات و مزرعه جلوگیری شده و مزارع اطراف نیزهیچگونه آسیبی نمی بینند. با استفاده از پهپاد در طول یک روز مزارع زیادی سمپاشی می شود که علاوه بر سرعت شاهد دقت بالا در آن خواهید بود.
هواپیما:
استفاده از هواپیما روش دیگری برای سمپاشی محصولات کشاورزی می باشد. این روش نسبت به سایرین برترهای دارد ولی دارای معایبی نیز می باشد. در این روش هیچ گونه کنترلی برروی سمپاشی وجود ندارد به همین دلیل ممکن است به مزارع همجوار اسیب برساند. به همین منظور نمی توان در هر مکانی از هواپیما برای سمپاشی استفاده کرد. اغلب این روش برای مزارعی با وسعت زیاد و تعداد بالا کاربرد دارد.
سرعت بالا در سمپاشی با هواپیما بسیار بالا می باشد. از دیگر معایب می توان به آسیب رساندن به محیط زیست و مسموم شدن کشاورز و همچنین هدر رفتن مقدار زیاد سم نیز اشاره کرد. بطورکلی دقت در این روش برای سمپاشی بسیار پایین می باشد.